Directe betalingen tussen verschillende banken

22 februari 2019

Realtime betalingen (‘Instant Payments’)

Nederlandse banken starten vanaf februari/maart 2019 met een nieuw betalingssysteem, waardoor binnen vijf seconden geld van rekening A op rekening B staat, 365 dagen per jaar, 7 dagen per week. Dus ook in het weekend, op feestdagen en ’s nachts. Voor de zomer zal dit systeem helemaal zijn uitgerold. 

Momenteel worden overschrijvingen tussen bankrekeningen van dezelfde bank al snel verwerkt. Maar tussen verschillende banken duurt het langer, soms wel dagen, omdat die transacties via de Europese Centrale Bank (ECB) worden uitgevoerd. 

24/7

De verrekening tussen banken wordt daarbij nog steeds door de ECB gecontroleerd en uitgevoerd, maar nu 24 uur per dag en 7 dagen per week, ook op feestdagen en in het weekend.

ABN Amro, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank, RegioBank en Knab gaan betaalrekeningen geleidelijk aansluiten op de nieuwe manier van betalen. Individuele overboekingen tussen verschillende banken gaan dus razendsnel verlopen.

De instant payments gelden alleen voor individuele overboekingen, niet voor pin- of iDeal-betalingen. Ook zogenoemde bulk-transacties kunnen niet opeens veel sneller verwerkt worden.

Incasso

Dit is zowel voor u, als voor ons bijzonder goed nieuws. Dagelijks worden wij geconfronteerd met reacties van debiteuren dat ‘de betaling net is overgemaakt’. Deze smoes staat ‘met stip’ op nummer één. Tijdens het telefoongesprek konden wij tot nu toe niet altijd checken of dat waar was, zodat de debiteur weer even uitstel kreeg. Nu kunnen we nog tijdens het telefoongesprek altijd controleren of deze bewering waar of niet waar is en de debiteur daarmee direct confronteren. De verwachting is dat wij vanaf heden nog effectiever en sneller kunnen incasseren.

Uiteraard kunt ook u uw voordeel hiermee doen als een factuur te lang openstaat. Bel uw klant op en als deze beweert dat de factuur ‘net is betaald’, kunt u direct controleren of het klopt. 

Vragen of opmerkingen over deze blog? Neem gerust contact op. 

Deze blog is geschreven door Evanne de Boer, incassospecialist

Deel dit bericht

Eén reactie op “Directe betalingen tussen verschillende banken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *